Zwróć uwagę na te szczegóły

Każdy marzy o pięknej, praktycznej zabudowie kuchennej. Wbrew pozorom nie jest ona zarezerwowana tylko dla majętnych ludzi. Przy skromnym budżecie najważniejsze jest połączenie dwóch elementów: świetnego projektu i fachowego wykonawstwa. Na rynku działa wiele firm stolarskich, ale nie wszystkie gwarantują odpowiednią jakość. Jak uniknąć wpadki i nie powierzyć swoich oszczędności niewłaściwym ludziom? Jak wybrać dobrego wykonawcę zabudowy kuchennej na wymiar? W tym poradniku dzielimy się z Tobą kilkoma praktycznymi poradami.

Sprawdź, z kim masz do czynienia Wykonawców zabudów kuchennych na wymiar można podzielić na kilka kategorii:

  • Tak zwani chałupnicy, którzy nie mają profesjonalnego zaplecza produkcyjnego, używają prostych narzędzi, większość elementów zamawiają w hurtowniach.
  • Tak zwani taśmowcy, którzy produkują mnóstwo zabudów i w celu utrzymania wysokiego tempa pracy korzystają z gotowych, wtórnych rozwiązań.
  • Profesjonaliści, którzy do każdego zlecenia podchodzą indywidualnie, mają własne zakłady produkcyjne i studia, pracownie projektowe.

zabudowa-kuchenna.jpg

Nie musimy Cię chyba przekonywać, że najkorzystniejsze dla Ciebie będzie zdecydowanie się na współpracę z przedstawicielem ostatniej kategorii. Aby się upewnić, z kim masz do czynienia, po prostu zapytaj, czy wykonawca odpowiada za proces produkcji od A do Z, czy może korzysta z usług podwykonawców. Możesz również odwiedzić firmę w jej siedzibie i sprawdzić, czy dysponuje ona własną linią produkcyjną i nie jest zarejestrowana w mieszkaniu w bloku.

Uwaga na podejrzanie niskie ceny

Dobrym sposobem na wybranie wykonawcy jest poproszenie kilku firm o przedstawienie ofert cenowych. Z góry należy odrzucić tę, która jest rażąco zaniżona. W naszej branży cuda się nie zdarzają i nikt nie jest filantropem. Jeśli firma A proponuje wykonanie zabudowy kuchennej w cenie np. 10 tysięcy złotych, firma B za tę samą kuchnię życzy sobie 7 tysięcy złotych, a firma C tylko 3 tysięcy, to coś tu ewidentnie nie gra. Co?

To oczywiste: firma C skrajnie oszczędza na jakości. Kuchnie na pierwszy rzut oka mogą wyglądać identycznie, ale jeśli przyjrzymy się szczegółom, to zauważymy, że np. w tańszej kuchni zastosowano akcesoria produkowane w Chinach czy bardzo słabe lakiery.

Przykłady zrealizowanych projektów

To podstawa. Nie można podpisać umowy z wykonawcą przed zapoznaniem się z efektami jego dotychczasowej pracy. Warto poszukać przykładów realizacji na stronie internetowej firmy lub osobiście poprosić o udostępnienie zdjęć. Bardzo dobrze będzie, jeśli uda się także skontaktować z właścicielami kuchni i zapytać ich o wrażenia ze współpracy.

Strona internetowa

Trudno sobie wyobrazić, aby profesjonalna firma stolarska nie miała dziś własnej strony internetowej. To podstawowy sposób na przedstawienie się klientom i pokazanie próbki swoich umiejętności. Przeglądając strony różnych firm zwróć uwagę na ich aktualność, opisy poszczególnych ofert, sposób komunikacji. Profesjonalna firma zawsze znajdzie czas, by uzupełnić galerię z realizacjami czy stworzyć kolejny artykuł poradnikowy na swój blog. Są to elementy budujące zaufanie do przedsiębiorcy. Istnieje ryzyko, że firma, która nie dba o własny wizerunek, nie zagwarantuje wysokiej jakości prac i nie będzie kłaść zbyt mocnego akcentu na estetykę.

Przed podjęciem współpracy należy również zwrócić uwagę na takie szczegóły, jak: umowa, faktura/rachunek oraz gwarancja. Jeśli wykonawca nie proponuje żadnego z tych elementów, to można podejrzewać, że działa nielegalnie, a to oznacza duże ryzyko dla klienta.